Contents - Index


Vælg person

 

Når du vil finde probanden til et udskrift eller når du klikker Find på skærmen Rediger, bliver der åbnet et vindue til søgning og valg af den person du ønsker. Søgning kan ske på BK kodenummer, på navn, eller på selvvalgt referencenummer.

Når du skriver et BK kodenummer og klikker Søg, går programmet direkte til den person, der har dette nummer.

Når du skriver et navn og klikker Søg vil der blive vist en eller flere personer med samme eller lignende navn. Hvis søgningen bringer flere navne frem kan du klikke på et af dem og få flere oplysninger. Det samme kan gentages for et andet navn. Det endelige valg kan ske enten ved at dobbeltklikke det valgte navn eller ved at klikke knappen Vælg 

Hvis der bliver fundet flere personer med ens navne bliver de normalt opstillet efter BK numre. Det kan du ændre ved at gå til Filer, Opsætning af BK, Rediger og afkrydse linjen Sorter valgte personer efter alder.

Hvis fornavnet (eller efternavnet) er ukendt kan du i stedet skrive ?. For eksempel: ? Holst finder alle med efternavnet Holst, og Bjarne ? vil finde alle med fornavnet Bjarne.

Det er tilstrækkeligt at skrive blot de første 5 bogstaver af fornavnet, mellemrum, og de første 5 bogstaver af efternavnet. Hvis det giver for mange personer med næsten ens navne kan du søge på de første 10 bogstaver i for- og efternavn.

Hvis nogle af bogstaverne ikke kendes eller er usikre kan du erstatte dem med ? Således vil Pe?er finde både Peter og Peder, ligesom ?ob?? vil finde både Bob og Robert. Det er dog bedst at have det første bogstav med, ellers skal hele databasen gennemsøges, og det kan tage lang tid. Det er også bedst at dække alle bogstaverne J???? vil således finde alle navne der begynder med J, også forkortelsen J alene, hvorimod J alene kun finder forkortelsen J.

Hvis du ønsker at finde en person ud fra et mellemnavn, alternativt navn er det nødvendigt at bruge Søgning af Ord i stedet for ovenstående.

Hvis en person har et todelt efternavn, eller hvis efternavnet ikke er det sidste ord i navnet. Se nærmere i Efternavne.

Endelig kan søgning også baseres på selvvalgte numre eller koder skrevet i referencefeltet. Hvis du for eksempel har skrevet koden AB123 her kan personen med denne kode kaldes frem ved at skrive /AB123 og klikke Søg. Som reference kunne anvendes anenummer.

Hvis du kommer til skærmen Vælg en Person og den allerede viser nogle navne fra en tidligere søgning, så kan du vælge en af de viste personer som beskrevet ovenfor. Du kan også skrive et nyt navn. Navnefeltet er fremhævet med blåt, og det viste navn vil blive slettet så snart du begynder at skrive et nyt. Du behøver ikke at slette det gamle navn. Hvis du blot vil rette i det gamle navn skal du først taste højre eller venstre pil for at beholde det gamle navn.


© Den danske hjælpefil til BK ver. 7